Vizyon filmler,Komedi film,Yabancı film ,Türk filmleri,Aksiyon filmleri

15 Aralık 2008 Pazartesi

Caminin Kilisesi Belgeseli

Şimdiye kadar yaklaşık 300 belgesel film çeken Baydili, gazetecilere yaptığı açıklamada, belgeselin BBC ve TRT'de gösterileceğini bildirdi.

Baydili, belgeselin yardımcı yönetmenliğini Ezgi Su Başar, danışmanlığını Noyan Vurgun, kameramanlığını Ertan Erdoğan'ın yaptığını, oyuncu olarak Ebru Dönmez'in görev aldığını söyledi.

Belgeselin 60 dakika olacağını, bitirilince Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edileceğini belirten Baydili, Tire'nin Derekahve semtinde 1540'lı yıllarda yapılan ve dünyada benzeri olmayan, alt katı ayazma üst katı mescit olarak kullanılan Şemsi Camisi'ndeki çekimlerde 30 kişilik ekibin görev yaptığını kaydetti.

Süleyman Ağa Baydili, Tire'de yer alan tarihi eserlerin sayısının Konya'dakinden fazla olduğunu ifade ederek, ''Ancak Tireliler ne yazık ki kendi kültürlerinin farkında değil'' dedi.

Neyzen Şenol Filiz'in ''Noktanın Sonsuzluğu'' adlı kitabını okuyunca belgeseli yapmaya karar verdiğini belirten Baydili, ''Üst katı mescit, alt katı da ayazma olan böyle bir yapının dünya üzerinde başka eşi yok. Osmanlı, geniş müsamaha kültürünü ve demokratlığını burada göstermiş. Bu tarihi eserlerin en kısa sürede koruma altına alınarak kurtarılması gerekiyor. Tire'de dolaşırken adeta Şeyh Bedrettin'i ve Mevleviliğin tınısını duydum'' diye konuştu.

Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli de belgeselin çekim aşamasında ekibe belediye olarak her türlü desteği verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Tarihin beşiği olan 5 bin yıllık kentimizde günümüze kadar birçok uygarlık sahne almış. Zengin tarihi eserlerimizi dünyaya tanıtmak istiyoruz. ' Caminin Kilisesi ' adlı belgesel bizim için dünyaya ulaşmakta çıkış noktası olacak. İlçemiz sadece salı pazarıyla değil artık ünlü tarihiyle de ön plana çıkmalı. Bu yönde yapılacak her türlü kültürel çalışmaya belediye olarak destek vereceğiz.''

Kaynak www.zaman.com.tr

0 yorum:

Dünya Geneli binfilm.blogspot.com