Vizyon filmler,Komedi film,Yabancı film ,Türk filmleri,Aksiyon filmleri

20 Aralık 2008 Cumartesi

CIA'in mumu yatsıya kadar


Başrollerinde Leonardo Di Caprio ve Russell Crowe'un yer aldığı 'Yalanlar Üstüne / Body of Lies' aslında bir casusluk filmi. Fakat Ridley Scott'ın son filmi, Görevimiz Tehlike ya da James Bond gibi sadece bir olayı çözümleme üzerinden yürümüyor.

Filmin başkahramanı Roger Ferris, Ed Hoffman'ın başında bulunduğu CIA Ortadoğu Birimi'nin adeta eli ayağıdır. Fakat amiriyle bir türlü yıldızı barışmaz. Roger, ona göre çok daha insancıldır. Hoffman'a göre ise operasyonun, daha doğrusu Amerika'nın başarısı her şeyin üstündedir. Irak'ta dikkat çekerek CIA'in Ürdün ayağının başına getirilen Ferris, Hani Paşa isimli Ürdün istihbarat şefiyle tanışır. Filmin belki de tek karizmatik Müslüman karakteri... Ama o da, Amerikalı meslektaşları gibi demokrasiye inanmayan bir istihbaratçı. Hani'nin Roger'dan tek isteği, asla yalan söylememesidir. Hakikaten de Roger, Hani Paşa ile tüm bilgileri paylaşır. Ama en önemli bilgiyi saklamak da ona pahalıya mal olacaktır. Bu arada Roger, İranlı hemşire Ayşe ile tanışır ve aralarında duygusal bir ilişki başlar. Ona ulaşmak isteyenler, Ayşe'yi kaçırır.

Film, her ne kadar son 15-20 dakikasında Müslümanları kendince temize çıkarıyorsa da o vakte dek 11 Eylül sonrası gelişen İslamofobiyi destekler nitelikte. İlk sahnesinin El Selim'in İngiltere'ye yapacakları saldırı konusundaki vaazı olduğunu düşünürseniz, filmin genel tavrını daha rahat anlayabilirsiniz. Fakat ilginçtir ki istihbarat adına da Hani Paşa'yı yani Ürdün'ü överken, CIA'i ve Hoffman'ı yeriyor. Bununla birlikte, sahadaki ajanını sürekli yukarıdan izleyeyerek kendine adeta tanrısallık atfeden bir CIA ve dolayısıyla Amerika var filmde. Genel olarak Roger Ferris'in insani dönüşüm hikâyesini anlatan film, Amerika'nın İslam ve Ortadoğu'ya bakışındaki yanlışlığa teğet geçmekle yetiniyor. Film neredeyse her dakikasında, Irak'ta olan olayların sorumluluğunu Müslümanlara yıktığı gibi, neredeyse dünyanın her yerinde bir 'üss'ümüz var diyerek aba altından sopa göstermeyi de ihmal etmiyor. Son tahlilde film, adı gibi yalanlar üstüne kurulu. E. Nesibe Özbudak

Filmini izle

Kaynak www.zaman.com.tr

0 yorum:

Dünya Geneli binfilm.blogspot.com